Premis Pollença de Literatura

Tomeu Caldentey i Òscar Pich, Premis Pollença de Literatura 2022

Un any més des de l’Àrea de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Pollença ha entregat els Premis Pollença de Literatura, el qual presenta dues modalitats: la de poesia i la de narrativa. El guanyador de la primera ha estat el felanitxer Tomeu Caldentey amb Boscúries i el de la segona el barceloní Òscar Pich amb Tròpic de Myanmar.

En total, s’han presentat 56 obres de narrativa i 69 de poesia. A l’entrega, el regidor de Joventut i Normalització Lingüística, Mateu Soler ha recordat que aquests premis són molt importants pel reconeixement dels artistes, ja que “l’art és un món complicat i poc agraït”. Per la seva banda, el batle de Pollença, Andrés Nevado, ha donat l’enhorabona i el seu agraïment a tots els participants i ha desitjat als assistents una bona fira, entre els quals hi havia diversos regidors del consistori.

Quant a les obres premiades, d’una banda, Boscúries és un poemari pensat en la natura que es divideix en quatre parts acompanyades d’una il·lustració que ha fet el mateix autor, Tomeu Caldentey. D’altra banda, Tròpic de Myanmar és una obra híbrida entre l’aventura i la fantasia del terror arrelada a la realitat, segons ha apuntat Òscar Pich.

L’import econòmic dels premis té una dotació de 5.000 euros per al Premi Pollença de Narrativa i de 2.500 euros per al Premi Pollença de Poesia. El jurat d’aquests guardons ha estat en la modalitat de narrativa Laura Gost, Míriam Cano i Àlex Susanna; i el jurat de poesia ha estat Ramon Guillem, Corina Oproae i Antoni Xumet.

Cal recordar que les obres que hi concursen tenen els requisits de ser originals, inèdites, de temàtica lliure i escrites en llengua catalana. A més, l’extensió mínima per a la modalitat de narrativa és de 150 pàgines, i per a la de poesia és l’habitual en un volum de poesia.

Amb tot, aquests premis literaris es van convocar per primera vegada l’any 2004 i varen estar actius fins al 2009. Posteriorment, es van recuperar l’any 2016. En l’edició d’enguany, hi ha hagut una elevada participació i les obres han arribat tant de les Balears, com de Catalunya i València.

Aina Riera i Miquel Àngel Mas, Premis Pollença de Literatura 2021

premis2021 fira b0ee7047

Aina Riera, amb l'obra Ran de bàratre, i Miquel Àngel Mas, amb Camps dalladors, han estat els guanyadors dels Premis Pollença de Literatura 2021 (XII Premi Pollença de Narrativa i XI Premi Pollença de Poesia), guardons convocats per l'Àrea de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Pollença.

Enguany, ell jurat del XII Premi Pollença de Narrativa ha estat format per Sebastià Perelló, Clara Queraltó i Pere Joan Martorell, qui, una vegada efectuada la valoració dels seixanta originals presentats i després de llargues deliberacions atesa la qualitat d'alguns dels originals presentats, va acordar, per majoria, concedir el premi a l'obra Ran de bàratre a Aina Riera.

Segons paraules de Sebastià Perelló, membre del jurat, Ran de bàratre és “un llibre de narracions amb una veu turgent que té relleu. Un català simple, eficient, mordaç, fins i tot, que s’adapta a la realitat alterada que descriu. Novel·listes sense rumb que ja no volen escriure, inundacions apocalíptiques que acaben amb un poema de Maragall, el cel convertit en un camp de golf. L’acidesa de l’escriptura irònica de l’autora destenyeix la realitat dels colors llampants i lluents que volen evitar les confusions d’un món que ha perdut el sentit i només és la seva pròpia estridència. Una veu perspicaç que sembla, per un moment, que ha perdut el seny, però que mai no perd la mirada subtil i penetrant per tal d’encarar-nos als nostres terrors més banals, a les nostres misèries més aspres, a les nostres solituds més secretes, al daltabaix que ens conforma cada dia. Una llengua esmolada, que cerca una credibilitat afuada, i que alhora és càustica, farsant i corrosiva”.

Pel que fa a l’obra de Miquel Àngel Mas, el jurat format per Laura López Granell, Àngels Gregori i Toni Xumet va destacar que amb “una gran força d’imatges, lèxic vigorós i la fluència del discurs, Camps dalladors ens ofereix, per mitjà de múltiples referències culturals, un bell i sentit homenatge als éssers estimats i al paisatge, filtrat pel sedàs dels records. Camps dalladors s’endinsa en els immutables temes universals (la por, la mort, l’amor, la llibertat, l’enyorança, la ira…) entonats per poemes concisos, punyents i valents, no gens servils, de ritme viu, que evoquen imatges clares amb la força d’alguna veritat”.

Edició 2020

Sandra Freijomil i Josep Gerona Fumàs, Premis Pollença de literatura 2020

Sandra Freijomil Josep Gerob

L’escriptora Sandra Freijomil guanya el Premi Pollença de Narrativa per la novel·la Les mares no abandonen, mentre que Josep Gerona Fumàs es fa amb el Premi de Poesia de Pollença amb el poemari El no-res perdura sempre.

El jurat del Premi Pollença de Narrativa ha estat integrat pels escriptors Sebastià Alzamora, Laura Gost i Manuel Baixaulí. El jurat s’ha mostrat unànime a l’hora de concedir el Premi de Narrativa a Sandra Freijomil per “la profunditat humana dels protagonistes, per l’emotivitat dels diàlegs i les situacions i per la prosa vigorosa i plena d’imatges memorables”. Les mares no abandonen és una història de mares i filles que es veuen obligades a compartir ferides.

El jurat també ha posat de manifest que “els personatges estan molt ben traçats i escapen del simplisme i dels traços gruixuts, de tal manera que les dones protagonistes i els llaços que les uneixen resulten versemblants i honestes”. Segons apunten, és una obra on s’eviten “els estereotips i que compleix amb tot allò que esperam en llegir un bon llibre, ja que ens fa pensar, sentir i gaudir”.

El jurat del Premi Poesia de Pollença ha estat integrat per Marcel Riera Bou, Laia Martínez López i Antoni Xumet. En aquest cas s’han presentat 96 obres i com ha succeït en el Premi de Narrativa s’ha escollit l’obra guanyadora de forma unànime. “El llibre és una meditació sentida, però no consentida” sobre la pèrdua de la filla.

Els Premis Pollença de Literatura 2020 han superat el nombre d’originals presentats en edicions anteriors arribant als 81 exemplars de narrativa i als 96 de poesia. Aquests obres provenen en bona part de les Illes, també de Catalunya i València i d’altres indrets com el Regne Unit, Alemanya, Estats Units, Canadà, Àustria o Dinamarca.

Edició 2019

joan mayans i elm puig, Premi Pollença de Literatura 2019

Premis literatura 2019

El casal de Can Llobera ha estat l’escenari de la presentació dels Premis Pollença de Literatura 2019 convocats per l’Àrea de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Pollença. L'autor eivissenc Joan Mayans Planells ha estat guardonat amb el Premi Pollença de Narrativa amb l'obra El futur no és el que era  i Elm Puig Mir amb el IX Premi Pollença de Poesia amb l’obra Mentre mastegues la matèria

El jurat del X Premi Pollença de Narrativa l’ha format Ramona Pérez Santiago, Joan Pons Bover i Silvana Vogt que, un cop efectuada la valoració dels vuit originals presentats, ha acordat, per majoria, concedir el premi a l’obra El futur no és el que era de l’eivissenc Joan Mayans Planells.

La novel·la El futur no és el que era presenta uns personatges insatisfets, immersos en la crisi dels quaranta, decebuts amb el destí familiar i laboral al qual els ha portat la vida. I inicialment ho fa de forma divertida i fins i tot tendra, tot i que ben aviat aquest to amable es capgira cap a un de més àcid i incisiu que ens mostra les contradiccions dels personatges i les seves misèries. La infidelitat apareix a la novel·la en totes les seves formes, i la manera de tractar-la traspassa els convencionalismes per portar els quatre protagonistes de l'obra cap a territoris inesperats i no exempts de crueltat i violència.

Pel que fa al IX Premi Pollença de Poesia, els membres del jurat Catalina Coll, Teresa Pascual i Antoni Xumet Rosselló, després de valorar les catorze obres presentades, han acordat per unanimitat que l’obra guanyadora fos Mentre mastegues la matèria d’Elm Puig Mir.

De tendència filosòfica i fins i tot metafísica, Mentre mastegues la matèria és una obra que destaca per la seva profunditat sense esdevenir un tractat hermètic i indesxifrable. Amb un llenguatge selecte i un ritme àgil i acurat, la seva lectura ens apropa a una poètica que traspua maduresa, intensitat i bellesa a parts iguals

Cal assenyalar que el nombre d’originals presentats ha minvat respecte d’anys anteriors, però també podem dir que es tracta d’una tendència general. Esmentar que la procedència ha estat ben diversa atès que n’han arribat d’arreu dels Països Catalans, i tot i que la majoria de les obres ens han arribat de Catalunya, especialment en la modalitat de poesia, en aquesta edició s’ha comptat amb la participació de nombrosos autors de les Illes Balears.

Dotació econòmica

La dotació econòmica del Premi de Narrativa és de 5.000 € i la del de Poesia és de 2.500 €, assumides ambdues per l’Ajuntament de Pollença. Les bases es poden consultar al web de l'Ajuntament de Pollença


FIRA DE POLLENÇA

OFICINA AJUNTAMENT DE POLLENÇA - PORT DE POLLENÇA 
Carrer del Metge Llopis, 1 
Tel. (0034) 971 533 111

Email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

© 2022 Ajuntament de Pollença.

Avís Legal

L’Ajuntament de Pollença, mitjançant el domini lafiradepollenca.com facilita informació d'interès general sobre la Fira de Pollença i, també, sobre les gestions que cal dur a terme amb l’administració municipal per poder-se inscriure.

L’Ajuntament de Pollença realitza tots els esforços necessaris per evitar errors i, en el seu cas, corregir-los o actualitzar-los amb la major brevetat possible. No obstant, no pot garantir llur inexistència ni que el contingut de la informació es trobi permanentment actualitzat.

L’Ajuntament de Pollença no es responsabilitza de l’accés o ús dels continguts. Igualment, l’Ajuntament de Pollença no es responsabilitza dels accessos i continguts que apareguin als enllaços a altres dominis que s'inclouen a lafiradepollenca.com.

La informació proporcionada té caràcter merament informatiu i en cap cas podrà ser vinculant per a la resolució dels procediments administratius, que es trobarà subjecta exclusivament a la normativa que sigui d'aplicació.

L’ús no autoritzat expressament de la informació continguda en el domini, així com els perjudicis que es poguessin ocasionar als drets de propietat intel·lectual i industrial de l'Ajuntament de Pollença, podrà originar l'exercici per aquest de les accions que legalment procedeixin.

Política de 
Galetes

La present política de galetes té per finalitat informar-li de manera clara i precisa sobre les cookies que s'utilitzen a la pàgina web de la Fira de Pollença, que pertany a l’Ajuntament de Pollença.

Què són les galetes o cookies? 
Una galeta o cookie és un petit fragment de text que els llocs web que visita envien al navegador i que permet que el lloc web recordi informació sobre la seva visita, com el seu idioma preferit i altres opcions, amb la finalitat de facilitar la seva pròxima visita i fer que el lloc li resulti més útil. Les cookies exerceixen un paper molt important i contribueixen a tenir una millor experiència de navegació per a l'usuari.

Tipus de galetes
Segons qui sigui l'entitat que gestioni el domini des d'on s'envien les cookies i es tractin les dades que s'obtinguin, es poden distingir dos tipus: cookies pròpies i cookies de tercers. 
Existeix també una segona classificació segons el termini de temps que romanen emmagatzemades en el navegador del client, podent tractar-se de cookies de sessió o cookies persistents. 
Finalment, existeix una altra classificació amb cinc tipus de cookies segons la finalitat per la qual es tractin les dades obtingudes: cookies tècniques, cookies de personalització, cookies d'anàlisi, cookies publicitàries i cookies de publicitat comportamental. 
Per més informació referent a això pot consultar la Guia sobre l'ús de les cookies de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Cookies utilitzades a la web 
A continuació s'identifica l'única cookie que està sent utilitzada en aquest portal així com la seva tipologia i la funció: 
La cookie permet emmagatzemar un identificador únic per sessió a través del qual és possible vincular dades necessàries per possibilitar la navegació en curs i poder millorar la usabilitat de l’usuari quan navega per la plana web. 

Acceptació de la política de cookies 
Prement el botó acceptant les galetes s'assumeix que vostè accepta l'ús de cookies.

Com modificar la configuració de les cookies 
Vostè pot restringir, bloquejar o esborrar les cookies de lafiradepollenca.com o qualsevols altra pàgina web utilitzant el seu navegador.

Política de Privacitat

De conformitat amb el que disposa la Llei Orgànica, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la persona titular queda informada de forma inequívoca i precisa, i autoritza expressament l’Ajuntament de Pollença perquè a través d’un fitxer del qual és responsable pugui recollir i tractar de forma automatitzada les dades que s’inclouen al formulari, que s’ha d’emplenar necessàriament per poder realitzar el manteniment, desenvolupament i control de la relació jurídica entre la persona titular i l’Ajuntament.
La persona titular autoritza de manera expressa que les seves dades siguin tractades per poder-li remetre a través de diferents mitjans enviaments d’informació sobre activitats i novetats organitzades per l’Ajuntament.

Finalment, la persona titular pot denegar el consentiment anteriorment facilitat, així com exercir els drets d’accés, oposició, rectificació i cancel·lació de les dades recollides al fitxer, de conformitat amb allò previst a la Llei Orgànica 15/1999, de protecció de dades de caràcter personal, i per fer-ho efectiu hauran de comparèixer a les dependències municipals, situades al C/ Calvari, 2 – 07460 Pollença.